Alles over Android One: hét keurmerk voor betaalbare toptelefoons!

Android-One-keurmerk-voor-smartphones-sim-only-simyo

Alles over Android One: hét keurmerk voor betaalbare toptelefoons!

Langzaam maar zeker komen er steeds meer Android One-smartphones uit. Dit zijn kwalitatief hoogwaardige telefoons die met een aantal garanties komen die ‘normale’ Android-smartphones niet bieden. En het mooie is: ze zijn doorgaans betaalbaar en zijn daarmee een goede match met een Sim Only abonnement. Hoog tijd dus om je alle ins en outs van Android One te vertellen!

Wat is Android One?

Android One is een smartphonekeurmerk van Google. De hardware van een smartphone met dit keurmerk voldoet aan Google-kwaliteitseisen en ook krijgt de telefoon altijd minimaal twee jaar na uitkomst beveiligingsupdates. Daarnaast is de Android-versie op de smartphone altijd origineel, wat hem extra snel en stabiel maakt.

Fabrikanten die een smartphone met het Android One-keurmerk willen uitbrengen, moeten zich dus aan deze eisen van Google houden. Kan de fabrikant zich aan deze kwaliteitseisen houden? Dan krijgt het hulp van Google bij de ontwikkeling van de Android One-smartphone. Android One-smartphones zijn doorgaans relatief betaalbaar.

Welke garanties biedt Android One?

Een smartphone met het Android One-keurmerk voldoet dus aan drie eisen:

  • De hardware heeft een bepaalde kwaliteit
  • De telefoon ontvangt minimaal drie jaar na uitkomst beveiligingsupdates.
  • De telefoon ontvangt minimaal twee jaar na uitkomst upgrades naar de nieuwste Android-versie

Android One-telefoon: altijd snel

De hardware van Android One-telefoons moeten van Google bepaalde kwaliteitseisen hebben. De processor moet bijvoorbeeld een zekere rekenkracht hebben, zodat de telefoon snel in gebruik is. Hetzelfde geldt voor het werkgeheugen, dat een bepaalde hoeveelheid moet zijn. Google verhoogt deze eisen regelmatig. Nieuwe Android One-telefoons zijn dus gegarandeerd snel!

Weten waar je aan toe bent qua updates

Bij betaalbare smartphones weet je van tevoren vaak niet waar je aan toe bent op het gebied van software-updates. Terwijl deze juist heel belangrijk zijn voor een telefoon. Zo blijft het apparaat goed beveiligd en worden fouten in de software snel opgelost. Kortom, het zorgt ervoor dat je smartphone snel en veilig is én blijft. Met Android One weet je vooraf wél wat je kunt verwachten. Namelijk dat de telefoon, nadat hij is uitgebracht, minimaal twee jaar lang software-updates krijgt. Daarnaast ben je drie jaar lang verzekerd van beveiligingsupdates.

Wat is het verschil tussen het normale Android en Android One?

Android is een besturingssysteem, Android One is een keurmerk voor dit besturingssysteem. Elke fabrikant mag een Android One-telefoon uitbrengen, maar dan moet het zich hiervoor wel aan de gestelde eisen houden. Google helpt vervolgens bij de ontwikkeling van de telefoon.

Waarom heeft Google Android One bedacht?

Google bedacht Android One om fabrikanten te laten weten hoe het een Android-telefoon het liefst ziet: betaalbaar, snel in gebruik en met een duidelijk updatebeleid. Samen met de duurdere Google Pixel-telefoons is Android One een soort opvolger van de Nexus-telefoons die de fabrikant voorheen maakte.

Deze smartphones gaven letterlijk het voorbeeld aan fabrikanten hoe een Android-telefoon in de ogen van Google moest zijn. Ook konden ontwikkelaars met deze telefoons zo snel mogelijk met de nieuwste Android-software aan de slag, om hun apps aan te passen op deze nieuwe versie.

Met het Android One-keurmerk kunnen fabrikanten zelf invullen hoe de ideale Android-telefoon eruitziet. De achterliggende gedachte is hetzelfde als bij de Nexus-telefoons: de klant krijgt een telefoon met een goede prijs-kwaliteitverhouding. Ideaal dus als je een goede, maar betaalbare smartphone zoekt om te gebruiken voor je Sim Only abonnement.

De voordelen van Android One

Elke Android One-telefoon heeft een paar voordelen waar je van op aan kunt!

Geen overbodige rommel (bloatware) op de telefoon

Elke Android One-telefoon draait op een originele, ‘kale’ versie van het Android-besturingssysteem, ook wel ‘stock Android’ genoemd. Veel fabrikanten rusten Android uit met een eigen interface en apps, om de telefoons een ‘eigen’ look te geven. Dat mag met Android One dus niet. Gelukkig maar, want deze vaak overbodige toevoegingen kunnen ervoor zorgen dat een telefoon minder snel is en minder opslaggeheugen overhoudt.

Snel in gebruik

De originele Android-versie zorgt er in combinatie met de goede hardware voor dat Android One-telefoons snel en soepel in gebruik zijn. Geen haperende beelden meer tijdens het typen van een berichtje dus!

Goed beveiligd

Met Android One weet je zeker dat je telefoon een bepaalde periode uitstekend is beveiligd. Dit komt omdat de fabrikant verplicht is om de smartphone minimaal drie jaar van beveiligingsupdates, en daarnaast twee jaar van software-updates te voorzien. Zo blijft de telefoon dus goed beveiligd én snel in gebruik.

Goede prijs-kwaliteitverhouding

Android One-telefoons hebben dankzij hun garanties een goede prijs-kwaliteitverhouding. De telefoons zijn dus beter dan andere telefoons met dezelfde prijs. Je krijgt, met andere woorden, meer waar voor je geld.

Android One in Nederland

Android One bestaat inmiddels al een paar jaar. Aanvankelijk kwam er schoorvoetend zo nu en dan een Android One-toestel uit, nu gaan meerdere fabrikanten los met dit keurmerk. Zo brachten onder andere Nokia en Motorola Android One-telefoons uit. Ook in Nederland zijn ze verkrijgbaar. Ben je benieuwd naar Android-One telefoons? Op het Simyo blog staat een lijst met de beste Android One-telefoons!

Post your comment