PHP en .NET, het individu en de bemiddelaar

PHP en .NET, het individu en de bemiddelaar

Het framework
Gewapend met een flinke stoot basale PHP-kennis kun je besluiten om verder rond te kijken naar het breda scala aan programmeertalen. Een opvallende telg in deze familie is het framework. Het is op zichzelf geen programmeertaal, maar wel een uiterst complete programmeeromgeving.

Een framework biedt een aantal bijkomende voordelen boven gewone code-editors. Uitgebreide tools, automatische bewerkingen waar je anders ingewikkelde code voor moet schrijven en built-in designtoepassingen: allen zijn voorbeelden van de toepassingen van frameworks. Het is dus een prima idee om je hierin te verdiepen. Je kunt natuurlijk ook altijd een PHP professional in de hand nemen.

.NET, het paradepaardje van Microsoft
Natuurlijk kunnen grote softwaredevelopers de mogelijkheden van een framework niet laten liggen. Het meest onvangrijke framework is dan ook van Microsoft. De omgeving van Microsoft bevat een zeer uitgebreide toolset voor verschillende programmeertalen, met specialistische oplossingen.

De grootste potentie van .NET ligt echter in het compileren van code. Dit is van oorsprong een techniek die vanuit JAVA komt. Een programmeertaal wordt in feite omgezet naar een lagere programmeertaal of instructie, zoals bits en bytes. Bij grotere websites kan op die manier aanzienlijke snelheidswinst worden geboekt. Om een voorbeeld te noemen: Facebook. Zij compileren PHP naar C++.

.NET en PHP
De .NET professionals zijn in veel gevallen JAVA professionals. Aangezien .NET andere talen nodig heeft, kun je het beschouwen als een gevorderd platform. De hoeveelheid tools houden de “learning curve” beperkt tot de steilte van de Alpen, maar de echte uitblinkers zitten aan de top van de K2.

.NET is echter weinig zonder hulp van andere programmeertalen. Je kunt een webshop maken met PHP, maar je kunt geen webshop maken met alleen .NET . PHP blijft in die zin de dynamische krachtpatser die zich heeft gespecialiseerd in zijn eigen werkveld. En dat is iets om over na te denken.

Ben jij een goede .NET professional en ben je op zoek naar een baan, kijk dan eens naar .NET vacatures.